Events/galleri

Eventudvalgets tur til Københavns Synagoge, har været en meget interessant oplevelse og meget oplysende om den mosaiske tro, at være jøde er mange forskellige trosretninger, så det har været en rar og god tur.

 

Eventudvalgets tur til Kastellet den 14.05.2018

Turen blev gennemført i rigtig dejligt vejr. Det var en god ting, da en stor del af rundturen foregik i det fri.

Der var dejlig mange med – 51 deltagere.

Vi blev delt i to grupper med guider fra foreningen Kastellets Venner, der fortalte om Kastellets historie m.v.

Kastellet er et af de bedst bevarede fæstningsanlæg i Nordeuropa og ligger jo smukt fredet i nærheden af Langelinie/Frihedsmuseet med flotte overvejende røde bygninger. Byggeriet startede i 1624 og blev færdiggjort af den hollandske ingeniør Henrik Rüse efter Svenskekrigen 1658-1660.

Vi så, hvordan stuerne var indrettet den gang. Pladsen var absolut kneben, plads til 6 personer på meget lille plads. Beboerne var typisk lejesoldater (med familie).

Vi var også inde i et krudttårn, der efter nedlæggelse blev brugt som fængsel. Mørkt rum uden varme med meget lidt plads til fangerne. De blev sat til at trevle tovværk op, så det kunne bruges til at tætne skibe med. Det lykkedes nogen at flygte fra fængslet. Det var til at forstå. Lysten til at være der, måtte være lille.

Vi sluttede rundgangen i Kastelkirken og den gamle arrest ved siden af. Der var indrettet et rum, der viste hvordan Struensee var anbragt i 1772. Han sad lænket der i tre måneder, inden han fik hugget hånd og hoved af på Øster Fælled. Kroppen blev parteret, anbragt på hjul og stejle, hoved og hånd blev sat på en stage. Barske løjer, men vi var heldigvis i live og i 2018 og takkede for god rundvisning.

 

Politigården den 29. januar 2018

Eventgruppens tur til Politigården den 29. januar 2018 var en stor succes på grund af 4 dygtige guider, som fortalte om Politigårdens historie.

Politigården i København blev opført i årene1919-1924 af arkitekt og professor Hack Kampmann og sønnerne Jørgen og Christian Kampmann. Desuden var den unge arkitekt Aage Rafn tilknyttet projektet. Politigården er kendt som den sidst opførte nyklassicistiske bygning i Nordeuropa og Politigården stod klar til indvielse den 30. marts 1924 og kostede i alt 12,3 millioner kroner at opføre og ud af det samlede beløb blev der brugt 1 million kroner til udsmykning.

Som supplement kan det oplyses, at Københavns Rådhus kostede 5 millioner kroner at opføre 20 år tidligere.

Blandt Politigårdens særlige kendetegn er ”Den runde gård” som måler 44 meter i diameter og er omkranset af en søjlegang bestående af 44 dobbeltsøjler. Derudover er der en ”Mindegård” hvor der i 1925 blev opstillet en 4 meter høj bronzestatue, som symboliserer det godes kamp mod det onde. I 1947 indviede man selve mindevæggene, som bærer navnene på de 147 politifolk, der døde under besættelsen, derudover navnene på de 4 politifolk, som Palle Sørensen dræbte, samt andre navne på dræbte politifolk.

Politigården blev i 1995 fredet i henhold til bygningsfredningsloven, dette i erkendelse af dens betydning både i arkitektonisk og kulturhistorisk henseende.

 

 

Eventudvalgets tur den 24.10.2017 gik til Det Ny Teater. Knap 50 deltog i en rigtig fin rundvisning på teatret.

Vi havde fået to guider, to skuespillere Lars og Christian. De medvirkede i det aktuelle stykke på teatret, Annie Get Your Gun (et stykke der i øvrigt kan anbefales). Meldingen fra teatret var på forhånd, at det ikke var for dårligt gående, og det passede. Vi kom i kælder og på kvist ad mange og somme steder smalle trapper.

Vi fik en masse at vide om teatrets historie og indretning mere end 100 år tilbage og frem til i dag. Vi var på scenen til det aktuelle stykke, hvor vi fik fortalt om meningen med sceneopbygningen m.v. Vi var i omklædningsrum, sminkerum, teknikerrum, prøvesal og meget andet. Pladsen til f.eks. omklædning var meget begrænset, så det var tydeligt, at der skulle være check på, hvem der skulle have hvilket tøj på, hvornår. Der var i alt 6 påklædersker til at hjælpe alle skuespillerne. Der var sedler på gulvet med skuespillernes navne, når der skulle klædes om!

Det var egentlig forbløffende, hvor få mennesker, der var bag scenen til påklædning, teknik m.v., når man tænker på, hvor mange der var på scenen/i orkestret.

Vi nåede som skrevet både på top og i bund. Øverst var en prøvesal, der var en tro kopi af selve scenen. Her var en flot udsigt over byen. Nederst teaterkælderen og en mindre scene (Sceneriet), hvor der også blev spillet teater. Det var der ikke mange af os, der vidste. Her var der øverst i øvrigt stillet påklædte figurer op, der viste en række af de stykker, der var blevet spillet i Det Ny Teater.

Alt i alt en rigtig god oplevelse, ikke mindst takket være de to guider, der også blev rost.

 

« af 6 »

 

 


Eventudvalget ture den 06.04 og 03.05 gik til Den gl. lufthavnsterminal i Kastrup. 

Begge turene gik meget fint. Der var 55 deltagere i alt på turene, og de fik en rigtig god oplevelse.
 
Vores guide var utrolig vidende og samtidig meget humoristisk og entusiastisk. Han havde været ansat i lufthavnen i mere end 60 år, så baggrunden var bestemt i orden Vi startede med en kop kaffe og en film på ca. 20 minutter. Filmen handlede om flytningen af terminalen fra den gamle placering ved de nuværende terminaler og til placeringen ved Vilhelm Lauritzens Alle. Terminalen blev indviet i 1939, men skulle vige pladsen for udvidelse af lufthavnsterminalerne. Den oprindelige tanke var, at bygningen skulle rives ned, men den blev fundet bevaringsværdig , og den blev derfor flyttet i 1999 til den nuværende placering. Flytningen var meget kompliceret. De indre dele af bygningen, der kunne bruges igen, blev taget ned og hele konstruktionen i øvrigt blev rullet 3,8 km tværs over lufthavnsområdet på store blokvogne.
 
Da bygningen blev indviet havde den kostet godt en million kr. Flytningen i 1999 kostede 100 millioner kr.!!
 
Bygningen bruges i dag til kontorer, undervisning og celebre begivenheder. Prisen for det ligger på den anden side af 50.000 kr.!!
 
Vi var rundt i bygningen og så gamle ting fra den gang, materiel, uniformer og meget andet. Vi sluttede i det gamle flyvertårn og så her hvordan man før i tiden holdt styr på flyvningen ved hjælp af telegraf m.v.
 
Der var også en logbog, der om den 09.04 bare skrev kort, at flyvningen var indstillet.
« af 8 »

 

Eventudvalgets tur den 10.01.2017 gik til Rockmuseet i Roskilde. 
Det ligger meget sigende på Rabalderstræde 
« af 7 »

 

Det var en dejlig oplevelse at se Samlermuseet Thorsvang på Møn, hvor var der mange minder fra vi var børn og unge,legetøj, dampradioen, værksteder, købmand, systue, skolestue osv. osv. en dejlig dag med en afsluttende frokost inden hjemturen.
Alle var meget overraskede og havde genkendelsesminder med sig hjem, så det var en god udflugt – billeder herunder

 

« af 19 »

 

STAVGÆNGERNE DROG TIL ULDUM HØJSKOLE
 
En flok stavgængere drog den første uge i august 2016 til ULDUM HØJSKOLE for at vandre i de Østjyske landskaber.
 
Det var 3. år i træk vi var på højskole, – første gang til DEN BORNHOLMSKE HØJSKOLE beliggende lidt nord for Åkirkeby, – 2. gang var vi i Uldum for at vandre på Hærvejen. Da opholdet på skolen med dens fantastisk dygtige forstander Kurt Willumsen var så stor en succes, vendte vi tilbage – denne gang for at vandre på den jyske højslette. Uldums forstander er en utrolig vidende og engageret naturvejleder og guide. Hvad han ikke ved om sommerfugle, alskens fuglearter samt om floraen i vort land, er ikke værd at vide.
 
Så det blev atter en stor oplevelse: Det sociale var helt i top og alle var i fin form til de strabadser, vi blev udsat for. Vi vandrede hver dag ca. 12-13 km gennem smukke skovpartier, langs søer og Gudenåens kilder samt op og ned ad de stejle  bakker, der kendetegner den jyske højderyg. Især vores vandring i Stagsrode Skov og langs bredden af Vejle Fjord var udfordrende, men spændende. Turen gik over og  under  væltede træstammer, gennem tjørnekrat og op og ned ad lerede skrænter. Utroligt flot klaret af en flok pensionister i 70’erne.    
 
Størst indtryk gjorde nok vores sejltur i Kolding Fjord og Lillebælt ombord i 2 gamle træskibe med udsigt til den smukke Lillebæltsbro samt masser af marsvin.
 
Da vi drog hjemad, var det med den overbevisning, at det helt sikkert ikke var sidste gang, vi 16-17 stavgængere var på højskole sammen.
 
Uldum er en lille landsby beliggende 20 km vest for Horsens, 9 km øst for Tørring og 15 km nordvest for Hedensted. Byen har ca. 1.400 indbyggere.
 
Inge Hansen