Events/galleri
Eventudvalgets tur til Kastellet den 14.05.2018
Turen blev gennemført i rigtig dejligt vejr. Det var en god ting, da en stor del af rundturen foregik i det fri.
Der var dejlig mange med – 51 deltagere.
Vi blev delt i to grupper med guider fra foreningen Kastellets Venner, der fortalte om Kastellets historie m.v.
Kastellet er et af de bedst bevarede fæstningsanlæg i Nordeuropa og ligger jo smukt fredet i nærheden af Langelinie/Frihedsmuseet med flotte overvejende røde bygninger. Byggeriet startede i 1624 og blev færdiggjort af den hollandske ingeniør Henrik Rüse efter Svenskekrigen 1658-1660.
Vi så, hvordan stuerne var indrettet den gang. Pladsen var absolut kneben, plads til 6 personer på meget lille plads. Beboerne var typisk lejesoldater (med familie).
Vi var også inde i et krudttårn, der efter nedlæggelse blev brugt som fængsel. Mørkt rum uden varme med meget lidt plads til fangerne. De blev sat til at trevle tovværk op, så det kunne bruges til at tætne skibe med. Det lykkedes nogen at flygte fra fængslet. Det var til at forstå. Lysten til at være der, måtte være lille.
Vi sluttede rundgangen i Kastelkirken og den gamle arrest ved siden af. Der var indrettet et rum, der viste hvordan Struensee var anbragt i 1772. Han sad lænket der i tre måneder, inden han fik hugget hånd og hoved af på Øster Fælled. Kroppen blev parteret, anbragt på hjul og stejle, hoved og hånd blev sat på en stage. Barske løjer, men vi var heldigvis i live og i 2018 og takkede for god rundvisning.
Politigården den 29. januar 2018
Eventgruppens tur til Politigården den 29. januar 2018 var en stor succes på grund af 4 dygtige guider, som fortalte om Politigårdens historie.
Politigården i København blev opført i årene1919-1924 af arkitekt og professor Hack Kampmann og sønnerne Jørgen og Christian Kampmann. Desuden var den unge arkitekt Aage Rafn tilknyttet projektet. Politigården er kendt som den sidst opførte nyklassicistiske bygning i Nordeuropa og Politigården stod klar til indvielse den 30. marts 1924 og kostede i alt 12,3 millioner kroner at opføre og ud af det samlede beløb blev der brugt 1 million kroner til udsmykning.
Som supplement kan det oplyses, at Københavns Rådhus kostede 5 millioner kroner at opføre 20 år tidligere.
Blandt Politigårdens særlige kendetegn er ”Den runde gård” som måler 44 meter i diameter og er omkranset af en søjlegang bestående af 44 dobbeltsøjler. Derudover er der en ”Mindegård” hvor der i 1925 blev opstillet en 4 meter høj bronzestatue, som symboliserer det godes kamp mod det onde. I 1947 indviede man selve mindevæggene, som bærer navnene på de 147 politifolk, der døde under besættelsen, derudover navnene på de 4 politifolk, som Palle Sørensen dræbte, samt andre navne på dræbte politifolk.
Politigården blev i 1995 fredet i henhold til bygningsfredningsloven, dette i erkendelse af dens betydning både i arkitektonisk og kulturhistorisk henseende.
Eventudvalgets tur den 24.10.2017 gik til Det Ny Teater. Knap 50 deltog i en rigtig fin rundvisning på teatret.
Vi havde fået to guider, to skuespillere Lars og Christian. De medvirkede i det aktuelle stykke på teatret, Annie Get Your Gun (et stykke der i øvrigt kan anbefales). Meldingen fra teatret var på forhånd, at det ikke var for dårligt gående, og det passede. Vi kom i kælder og på kvist ad mange og somme steder smalle trapper.
Vi fik en masse at vide om teatrets historie og indretning mere end 100 år tilbage og frem til i dag. Vi var på scenen til det aktuelle stykke, hvor vi fik fortalt om meningen med sceneopbygningen m.v. Vi var i omklædningsrum, sminkerum, teknikerrum, prøvesal og meget andet. Pladsen til f.eks. omklædning var meget begrænset, så det var tydeligt, at der skulle være check på, hvem der skulle have hvilket tøj på, hvornår. Der var i alt 6 påklædersker til at hjælpe alle skuespillerne. Der var sedler på gulvet med skuespillernes navne, når der skulle klædes om!
Det var egentlig forbløffende, hvor få mennesker, der var bag scenen til påklædning, teknik m.v., når man tænker på, hvor mange der var på scenen/i orkestret.
Vi nåede som skrevet både på top og i bund. Øverst var en prøvesal, der var en tro kopi af selve scenen. Her var en flot udsigt over byen. Nederst teaterkælderen og en mindre scene (Sceneriet), hvor der også blev spillet teater. Det var der ikke mange af os, der vidste. Her var der øverst i øvrigt stillet påklædte figurer op, der viste en række af de stykker, der var blevet spillet i Det Ny Teater.
Alt i alt en rigtig god oplevelse, ikke mindst takket være de to guider, der også blev rost.
Eventudvalget ture den 06.04 og 03.05 gik til Den gl. lufthavnsterminal i Kastrup.
Det var en dejlig oplevelse at se Samlermuseet Thorsvang på Møn, hvor var der mange minder fra vi var børn og unge,legetøj, dampradioen, værksteder, købmand, systue, skolestue osv. osv. en dejlig dag med en afsluttende frokost inden hjemturen.
Alle var meget overraskede og havde genkendelsesminder med sig hjem, så det var en god udflugt – billeder herunder